Κρατήστε τα κοσμήματά σας λαμπερά!

Η σκόνη, η ρύπανση και η καθημερινή φθορά συντελούν στο να αλλοιώνονται και να χάνουν τη λάμψη τους τα κοσμήματά μας.

Καλό είναι κατά καιρούς να απευθύνεστε σε ένα κοσμηματοπωλείο της εμπιστοσύνης σας για επαγγελματικό service των κοσμημάτων σας, όμως ακολουθώντας ορισμένες απλές οδηγίες θα τα κρατήσετε σε καλή κατάσταση ώστε να διατηρήσουν τη λάμψη τους.

Τα χρυσά κοσμήματα δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι καλό πάντως να ακολουθούμε κάποιους απλούστατους κανόνες:

Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τα κοσμήματά σας ξεχωριστά το ένα από το άλλο ώστε να μην προκαλούνται γρατζουνιές. Ιδανικά, χρησιμοποιείτε μπιζουτιέρες με αρκετά διαχωρίσματα και θήκες ώστε να μη χτυπιούνται μεταξύ τους.
Είναι αυτονόητο ότι δε θα πρέπει να φοράτε τα κοσμήματά σας όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού ή άλλες βαριές εργασίες όπως κηπουρική, μαστορέματα κλπ.
Τα καλλυντικά, τα αρώματα και τα σπρέι περιέχουν συστατικά που μπορεί να βλάψουν τους πολύτιμους λίθους ή τα μέταλλα των κοσμημάτων σας, γι’αυτό πρώτα φορέστε τα καλλυντικά σας και μετά τα κοσμήματα, και σε καμία περίπτωση μην ψεκάζετε απ’ευθείας επάνω στα κοσμήματα.
Σκουπίζετε προσεκτικά τα κοσμήματά σας με ένα μαλακό πανί ώστε να διατηρηθούν λαμπερά. Ιδιαίτερα τα κοσμήματα με οργανικές πέτρες όπως κοράλια, τυρκουάζ και μαργαριτάρια να τα σκουπίζετε πάντα μετά από κάθε χρήση, καθώς ο ιδρώτας σε συνδιασμό με τα καλλυντικά που φοράμε τις διαβρώνει καταστρέφοντας τη γυαλάδα τους.
Αποφύγετε να κοιμάστε με τα κοσμήματά σας.
Αφαιρείτε πάντοτε τα κοσμήματά σας πριν μπείτε στη θάλασσα ή σε πισίνα. Εκτός του ότι υπάρχει κίνδυνος να τα χάσετε, το θαλασσινό νερό αλλά και το χλώριο της πισίνας μπορούν να βλάψουν τις πολύτιμες πέτρες και το μέταλλο των κοσμημάτων σας.

Για να φρεσκάρετε τα κοσμήματά σας και να απομακρύνετε τις βρωμιές και τα λιπαρά στοιχεία που έχουν προσκολληθεί επάνω τους από τη χρήση (από τον ιδρώτα, τα καυσαέρια κλπ.) βουτήξτε τα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Βουρτσίστε τα με μια απαλή οδοντόβουρτσα και ξεπλύνετέ τα κάτω από τη βρύση. Στη συνέχεια σκουπίστε τα απαλά ώστε να στεγνώσουν τελείως.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένοι λίθοι όπως το σμαράγδι, το κοράλι, το κεχριμπάρι, το οπάλιο, το τυρκουάζ και το μαργαριτάρι είναι πιο ευαίσθητες και το ζεστό νερό με σαπουνάδα δεν ενδείκνυται γι’αυτούς, επομένως περιοριστείτε στο γυάλισμα με ένα μαλακό πανί.

CART

X